wino rodzynkowe

popularna nazwa napoju używanego w zastępstwie wina w obrzędach kiduszowych (Kid(d)usz) przy poświęceniu szabatu, w święta (por. też: cztery puchary; Pesach), przy ślubach i obrzezaniach. W zasadzie używano do nich wina z winogron, jednak Majmonides dopuszczał wykorzystanie świeżo wyciśniętego soku z owoców winnej latorośli (winorosl), a Szulchan Aruch – także w.r. Sam napój powstawał po kilkudniowym moczeniu rodzynków w wodzie, którą – po odciśnięciu do niej płynu z owoców – pozostawiano w ciepłym miejscu, pod przykryciem z płótna, jeszcze przez kilka dni. Przypominał on wino, przede wszystkim kolorem. W.r. stało się ważnym elementem kultury żyd. w krajach, gdzie wino z winogron było drogie lub trudno dostępne, w tym zwł. na ziemiach dawnej Rzeczpospolitej. Ortodoksi poddawali też w wątpliwość, czy importowane trunki są koszerne (por. koszerność przedmiotów i potraw). Wyrobem w.r. na potrzeby synagog i innych modlitewni oraz związanych z nimi ubogich ludzi trudnili się szkolnicy. Władze zaborcze w XIX w. próbowały objąć ten proceder prawami koncesyjnymi, związanymi z wyrobem alkoholu, przed czym społeczność ortodoksyjna broniła się.

Autor hasła: Rafał Żebrowski

Strona główna Polskiego Słownika Judaistycznego

This website uses cookies to collect statistical data. If you do not accept it, please disable cookies in your web browser. I understand