macówka

popularne określenie akcji sprzedaży mąki, służącej do wypieku mac na święto Pesach, prowadzonej przez władze wszystkich większych gmin żydowskich w Polsce. Gmina, a wcześniej kahał, kontrolowała proces mielenia mąki, przeznaczonej na mace; ustalała stałą jej cenę i dozorowała jej sprzedaż. Przeprowadzenie akcji „macówkowej” powierzano prywatnym przedsiębiorcom, których poczynania podlegały dozorowi miejscowego rabina. Mąka pesachowa, zw. niekiedy „pejsaczną” (z atestem rabina) była droższa niż zwykła. Zgodnie z kontraktem, część zysku, pochodzącego z jej sprzedaży, należała się gminie; z tych funduszy w okresie święta Pesach żywiono miejscowych ubogich i samotnych (np. żołnierzy i aresztantów). (Zob. też maot chit(t)im)

Autor hasła: Andrzej Żbikowski

Strona główna Polskiego Słownika Judaistycznego

This website uses cookies to collect statistical data. If you do not accept it, please disable cookies in your web browser. I understand