krepłech (krepłach)

(l.mn., jid., od niem. Kreppel, Kröpfchen = uszko, pierożek; oraz od franc. crčpes), nazywane też z rosyjskiego warenikes – uszka (pierożki) z nadzieniem z siekanej wątroby wołowej, podsmażonej cebuli, ugotowanego na twardo i posiekanego jajka; gotowane w wodzie, a następnie podsmażane na tłuszczu drobiowym. Przyrządza się je i podaje zazwyczaj razem z barszczem na Sukot, Purim, Rosz ha-Szana oraz w wigilię Jom Kipur. Najczęściej mają kształt trójkątny (rzadziej półokrągły). Odmianę k. o trójkątnym kształcie, nadziewaną siekanym (mielonym) serem, podaje się także w Szawuot. Wówczas ich kształt ma symbolizować trzy części BH: Torę; Księgi Prorockie i Pisma (podobną rolę pełnią na stole dwa naleśniki z serem [jid. blinczikes], które uosabiają Tablice Dziesięciorga Przykazań, otrzymane przez Mojżesza na Synaju). Natomiast k. podawane w wigilię Jom Kipur mają ludziom przypominać, poprzez skojarzenie z chłostą (sieczeniem, np. rózgami), ich własną grzeszność (por. grzech), sąd Boży i karę.

Autor hasła: Zofia Borzymińska

Strona główna Polskiego Słownika Judaistycznego

This website uses cookies to collect statistical data. If you do not accept it, please disable cookies in your web browser. I understand