Prezentacja książki „Sefer ha-Ot — „Księga Znaku” r. Abrahama ben Szmuela Abulafii

Wide abulafia2

19 marca 2018 o godz. 17.00 w sali kolumnowej Instytutu Historii Uniwersytetu Warszawskiego odbędzie się prezentacja książki „Sefer ha-Ot — „Księga Znaku” r. Abrahama ben Szmuela Abulafii z udziałem dra Arje Mikołaja Krawczyka, dra hab. Jana Doktóra i dra Piotra Pazińskiego.

Wstęp wolny.

Pozycja ta otwiera nową serię wydawniczą Żydowskiego Instytutu Historycznego, „Źródła do studiów nad duchowością Żydów”.

Więcej informacji na temat publikacji.


Rabbi Abraham Abulafia (1240 – ok. 1292) — czołowy przedstawiciel kabały profetycznej, autor komentarzy do Tory, Sefer Jecira – „Księgi Formowania”, More Newuchim – „Przewodnika błądzących” oraz licznych podręczników autorskiego systemu technik medytacyjnych, zwanego chochmat ha-ceruf, „mądrość kombinowania”. Jego Sefer ha-Ot, „Księga Znaku”, jest jedyną spośród ksiąg prorockich, która zachowała się do naszych czasów. W prezentowanej rozprawie dokonano edycji krytycznej i tłumaczenia tekstu na język polski, przeprowadzono także jego interpretację – w postaci symultanicznego komentarza (towarzyszącego tak tłumaczeniu polskiemu, jak i hebrajskiemu oryginałowi) oraz oddzielnie ujętych tematycznie i strukturalnie problemów.

Seria „Źródła do studiów nad duchowością Żydów” wydawana jest przez Żydowski Instytut Historyczny im. Emanuela Ringelbluma w Warszawie pod redakcją Jana Doktóra (ŻIH) i Michała Galasa (Instytut Judaistyki UJ) w ramach prowadzonego przez nich zespołu badawczego „Duchowość żydowska na ziemiach polskich”. Zespół działający od 2012 roku zajmuje się wszystkimi przejawami życia religijnego i duchowego Żydów polskich i europejskich na przestrzeni wieków. Efekty prac zespołu są publikowane jako tematyczne sekcje w „Kwartalniku Historii Żydów — Jewish History Quarterly” oraz w ramach inaugurowanej niniejszym tomem serii źródeł do studiów nad duchowością Żydów.






Serwis wykorzystuje pliki cookie do celów statystycznych. Jeśli się na to nie zgadzasz, wyłącz obsługę plików cookie w swojej przeglądarce internetowej. Rozumiem