Chag sameach!

Uprzejmie informujemy, że dnia 15 kwietnia Żydowski Instytut Historyczny będzie zamknięty z powodu święta Pesach.

Wide  78b9312
„Hagada na Pesach”, Józef Budko

Pesach dla Żydów jest wielkim świętem wolności. Obchody zaczynają się 15. dnia miesiąca nisan (marzec—kwiecień) i trwają w Izraelu siedem, a w diasporze osiem dni. Przygotowania do świąt trwają wiele dni i łączą się z koniecznością „wykoszerowania” całego gospodarstwa domowego — głównie kuchni i spiżarni. Oprócz zawsze obowiązujących zasad koszerności, dodatkowo w tym czasie nie wolno ani jeść, ani nawet posiadać produktów kwaśnych i podlegających fermentacji.

Wieczerza, do której zasiadają wszyscy członkowie rodziny, nosi nazwę wieczerzy sederowej. W jej trakcie czyta się Hagadę — tekst opowiadający historię wyjścia Żydów z Egiptu, związanych z tym dziesięciu plag egipskich oraz cudów czynionych przez Mojżesza.

Stół na kolację sederową nakrywa się najlepszym obrusem, używa się także specjalnej zastawy – talerzy i sztućców przeznaczonych tylko na to święto. Tradycyjne potrawy to barani udziec z kością (symbolizujący ofiarę z baranka paschalnego), pieczone jajka posypane popiołem (jako symbol zbiorowego losu narodu oraz siły przetrwania), gorzkie zioła (symbolizujące smak łez Żydów w niewoli egipskiej) oraz surówka z tartych jabłek z kruszonymi migdałami, orzechami i winem (powinna wyglądem przypominać glinę, z której żydowscy niewolnicy wyrabiali cegły). Jedynym pieczywem, jakie wolno spożywać w tym czasie, jest maca, czyli cienkie podpłomyki (przaśniki) zagniecione z mąki pszennej i wody. Na środku stołu powinien stać duży kielich przeznaczony dla proroka Eliasza, uważanego za ducha opiekuńczego narodu izraelskiego. 

Wieczór sederowy to także liczne dodatkowe zwyczaje i tradycje, np. dzieci próbują ukraść ostatni kawałek macy (afikoman), by później wymienić go na prezenty. 

Uprzejmie informujemy, że dnia 15 kwietnia Żydowski Instytut Historyczny będzie zamknięty z powodu święta Pesach.

Serwis wykorzystuje pliki cookie do celów statystycznych. Jeśli się na to nie zgadzasz, wyłącz obsługę plików cookie w swojej przeglądarce internetowej. Rozumiem